€ / EUR

Vyberte menu

$ / USD

£ / GBP

Kč / CZK

€ / EUR

phone Kontakt: +421 948 500 788     hydroponickafarma.sk  address Adresa: Iža 827, 946 39  Iža

logo template4

BAZALKA PRAVÁ 20g

*Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je jednoročná liečivá rastlina z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Má špecifickú intenzívnu vôňu. Ľudovo sa bazalke hovorí i basilika, prípadne bazalienka.*

Výrobca: Hydroponic Farm, s.r.o.
Kód: B001
Dostupnosť: na sklade
1.61 bez DPH
1.69 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Bazalka Pravá. Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je jednoročná liečivá rastlina z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Má špecifickú intenzívnu vôňu. Ľudovo sa bazalke hovorí i basilika, prípadne bazalienka. Bazalka je medonosnou rastlinouAko vyzerá bazalka? Bazalka má zelené, stredne veľké až veľké listy s hladkou textúrou. Hrubšie stonky môžu mať horkastú chuť, preto ich odporúčame vyhodiť. Narastá do výšky 20 až 60 cm.

Ako používať bazalku: Štandardná odroda bazalky dostupná v amerických obchodoch s potravinami je korenistá a mierne sladká s jemnou anízovou príchuťou. Tento základ talianskej kuchyne je nenahraditeľný v receptoch na pesto Genovese, šalát Caprese a pizzu Margherita . Ale použitie bazalky sa neobmedzuje len na Taliansko. Bylina sa objavuje v Stredomorí a v iných svetových kuchyniach, často ako odlišný kultivar (napríklad thajská bazalka nižšie). V lete na farmárskych trhoch uvidíte fialovú bazalku, ktorá má podobnú chuť ako jej zelený súrodenec a dá sa použiť v rovnakých aplikáciách.

Čakanie s pridaním jemnej bazalky na konci varenia je životne dôležité pre zachovanie jej farby a vône. Alebo teplo úplne vynechajte a lístky bazalky nakrájajte alebo natrhajte (najlepšie natrhajte) na pizzu , zamiešajte ich do dresingu na šalát alebo ich použite celé ako ozdobu na grilované jedlá . V lete hľadajte zväzky s klasnatými pukmi a použite ich na ozdobenie šalátov, cestovín a pod.

Bazalka sa používa ako korenina pridávaná do jedál, ďalej sa využíva i v lekárnictve a voňavkárstve. Sušené listy ako korenie do jedál alebo vo forme čaju podporujú trávenie. Najlepšie je spracovať bazalku hneď po odrezaní, v dobe krátko pred kvitnutím (v tomto období majú listy bazalky najintenzívnejšiu chuť i arómu). Listy bazalky sa pridávajú do šalátov, na ochutenie mäsa, či omáčok. Zaujímavým faktom je, že bazalka si i pri tepelnom spracovaní uchováva svoje liečivé schopnosti.

Priaznivý účinok má bazalka i pri nadmernom tvorení plynov, t. j. nadúvaní. Dráždením žalúdočných žliaz vyvoláva bazalka zvýšenú chuť do jedla. Bazalka účinkuje i protizápalovo pri ochoreniach ústnej dutiny, má protikŕčový účinok pri chronickej bronchitíde s výrazným kašľom.

Energetická hodnota 23 kcal Bielkoviny 3 g Sacharidy 0,3 g Tuky 0,6 g Vláknina 2 g

Skladovanie: Skladovať pri teplote +4°C do +10 °C

Bazalky a všetky naše bylinky a šaláty v našom systéme sú vypestované s dôrazom na čistotu prostredia, dostatok "rastového svetla" ako aj správnou výživou a ekologický.