RUKOLA 100g
RUKOLA 100g. Rukola je starodávna listová zelenina, ktorej pestovanie sa začalo okolo 6. storočia. Má veľa výživových hodnôt a bola používaná pre svoje liečivé vlastnosti v celej histórii. Jej popularita začala klesať okolo 19. a 20. storočia. Teraz sa vracia späť ako jedna z najzdravších potravín dostupných pre ľudstvo.
Rukola je súčasťou ľudskej stravy dlhé veky, najobľúbenejšia je v Taliansku, Anglicku a Nemecku. Rukola prepožičiava šalátu výraznú korenistú chuť a zároveň zvyšuje jeho výživovú hodnotu.
Obsah vitamínov a minerálov v rukole
Rukola v 100 g obsahuje 23,5 kalórií, 0,75 g tukov, 4 g sacharidov, 2,9 g vlákniny a 2,5 g bielkovín, luteín a betakarotén. Ďalej obsahuje vitamín A, B, C, E a K, z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo, zinok, mangán, selén, meď, omega 3 a omega 6 kyseliny.
Rukola zabezpečuje rýchlejšie hojenie, chráni zrak, podporuje zdravé trávenie, detoxikuje organizmus, posilňuje imunitu, je protizápalová, udržuje zdravé tehotenstvo, bojuje proti rakovine, zlepšuje zdravie srdca, môže pôsobiť ako prírodné afrodiziakum.

Rukola - 10 účinkov na zdravie
Rukola zabezpečuje rýchlejšie hojenie
Vitamín K je silnejší ako vápnik a je oveľa užitočnejší pri udržiavaní hustoty kostí. Podporuje tiež adekvátnu absorpciu vápnika a uľahčuje regeneráciu svalov a zrážanie krvi. Vitamín K podporuje rýchlejšie hojenie u ľudí trpiacich zranením alebo po operácii. V dávnych dobách sa rukola dávala zraneným vojakom, aby sa urýchlil proces hojenia.
Rukola chráni zrak
Aby oči fungovali správne a aby sa predišlo chorobám, je potrebné zdravo jesť. Pridaním potravín, ktoré sú bohaté na vitamín K, A a betakarotén, vám pomôže udržať oči vo forme. Rukola je bohatým zdrojom týchto zložiek a je oveľa zdravšia rastlinná alternatíva zaradenia vitamínu A do dennej stravy. Konzumácia rukoly udrží účinok voľných radikálov preč od sietnice, pretože betakarotén pôsobí ako antioxidant pre oči.
Rukola podporuje zdravé trávenie
Nielenže rukola vykazuje stimulačné vlastnosti, ale má tiež množstvo vlákniny. Vláknina je základnou zložkou, ktorá pomáha udržiavať tráviaci systém pod kontrolou a podporuje vstrebávanie adekvátnych živín z potravy. Je užitočná pri pomoci pacientom, ktorí trpia hnačkou, pretože pomáha hromadiť stolicu.
Rukola detoxikuje organizmus
Rukola je prírodne dostupná zelenina, ktorá má vysoký obsah chlorofylu. Pravidelné stravovanie rukolou podporí očistu tela zvnútra a zabráni vzniku chorôb. Prínosy chlorofylu sú výnimočné a pridanie chlorofylu do stravy udrží telo bez toxínov a chránené pred účinkami voľných radikálov.
Rukola posilňuje imunitu
S vynikajúcim zložením rukoly nie je záhadou, že telo posilní zvnútra. Rukola obsahuje jeden z najsilnejších vitamínov, vitamín C, ktorý pomáha budovať silný imunitný systém.

Rukola je protizápalová
Rukola obsahuje významné množstvo vitamínu K. Tento vitamín pomáha udržiavať hustotu kostí a upokojuje zápal kĺbov a iných častí tela. Rukola teda pomáha v prevencii vzniku osteoporózy a artritídy.
Rukola udržuje zdravé tehotenstvo
Železo a kyselina listová sú skvelé pre tehotné a minerály pomáhajú tehotnej počas 9 mesiacov plodu rásť. Rukola poskytuje dobrú dávku kyseliny listovej, ktorá bola skúmaná na zastavenie akéhokoľvek nervového poškodenia mozgu dieťaťa a tiež podporuje absorpciu železa, čím sa kontroluje počet červených krviniek.
Rukola bojuje proti rakovine
Spojenie rakoviny s vašou stravou je nesporné. Zdravá strava bohatá na zeleninu je kľúčovým dietetickým odporúčaním pre prevenciu rakoviny. Rukola obsahuje glukozinoláty. Toto sú kľúčové fytonutrienty, o ktorých sa predpokladá, že pôsobia proti rakovinovým bunkám. Keď budete žuť tento zelený list, jeho zlúčeniny sa zmiešajú s tráviacim enzýmom, ktorý sa nazýva myrosináza, ktorá ich mení na iné živiny bojujúce proti rakovine, známe ako izotiokyanáty. Ukázalo sa, že izotiokyanáty majú antikarcinogénne, protizápalové a antiproliferatívne účinky.
Rukola zlepšuje zdravie srdca
Rukola je schopná zlepšiť zdravie krvných ciev tým, že pôsobí ako protizápalové jedlo, ktoré znižuje hladiny cholesterolu a homocysteínu. To je jeden z dôvodov, prečo je známe, že príjem zeleniny znižuje riziko srdcových ochorení a celkovej úmrtnosti. Strava s vysokým obsahom nízkokalorickej, vysoko výživnej zeleniny je tiež spojená s lepším krvným tlakom, zlepšeným krvným obehom a nižším rizikom srdcového infarktu alebo mŕtvice. Zelenina poskytuje nielen dôležité antioxidanty znižujúce zápal, ale aj dôležité živiny, ako je draslík a horčík, ktoré pomáhajú kontrolovať srdcové rytmy a vlákninu. Tým sa z tela odstráni cholesterol a toxíny.
Rukola môže pôsobiť ako prírodné afrodiziakum
Hoci sa neuskutočnilo veľa štúdií, ktoré by skúmali účinky konzumácie rukoly na zvýšenie libida alebo plodnosti, vieme, že jej prirodzené afrodiziakové vlastnosti môžu pochádzať z jej schopnosti znížiť zápal a dodávať stopové minerály a antioxidanty, ktoré môžu zlepšiť krvný obeh. Zdá sa, že starí Rimania vedeli prečo predpisovali rukolu pre zvýšenie sexuálneho vzrušenia.

Ako rukolu nakupovať?
Vyberajte si zelené lístky, ktoré nie sú zvädnuté alebo sfarbené.
Ako rukolu pestovať?
Rukola je rýchlo rastúca listová zelenina, ktorá šalátom dodáva pikantnú chuť. Jedná sa o nenáročnú rastlinku, ktorú je celkom jednoduché pestovať vo vašej záhrade či črepníku na okne. Viac o pestovaní rukoly.
Ako rukolu skladovať?
Rukolu skladujeme neumytú, suchú, zabalenú vo vlhkej papierovej utierke v chladničke. Vzhľadom k tomu, že má tendenciu rýchlo sa kaziť, skúste ju konzumovať v priebehu niekoľkých dní od jej nákupu.
Ako rukolu spotrebovať?
Rukolu môžete konzumovať surovú i varenú, môžete ju dokonca nasekať a použiť namiesto byliniek. Môžete ju pridať do zeleninového šalátu, do sendvičov, na cestovinu i pizzu, variť z nej polievku i pripraviť si pesto.
Nutričné hodnoty na 100 g rukoly
kalórií |
27 kcal |
sacharidy |
2,1 g |
bielkoviny |
2,6 g |
Tuk |
0,7 g |
vláknina |
1,6 g |
vitamín C |
62 000 μg |
beta-karotén |
1424 ug |
vápnik |
169 mg |
Koriander, bazalky a všetky naše bylinky a šaláty v našom systéme sú vypestované s dôrazom na čistotu prostredia, dostatok "rastového svetla" ako aj správnou výživou a ekologický.